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Scottish Qualifications Authority (SQA) 

Emergency First Aid at Work (EFAW) and First Aid at Work 
(FAW) — Frequently asked questions (FAQs) 

Version 01 (July 2019) 
 
This FAQ document complements SQA’s Assessment Strategy and Guidance 
documents. Centres should refer to SQA’s Assessment Strategy and Guidance for 
detailed information about the requirements to deliver the SQA regulated First Aid 
awards. 

Section 1 — Trainer/Assessor/Internal Verifier (IV) Qualifications 

Question Answer 

Can the Teaching Qualification in Further 
Education (TQFE) be used as an internal 
verifier qualification? 
 

No 

Does SQA accept the one-day Internal 
Quality Assurance (IQA) course 
developed by the Awarding Body 
Organisation for First Aid at Work? 

Yes 

However, SQA will encourage all internal 
verifiers to embark on a suitable and 
recognised formal qualification once 
delivering any of the SQA regulated First 
Aid at Work awards. This is best practice. 
 

Does SQA offer the one-day IQA 
Continuing Professional Development 
(CPD) training? 
 

No 

What non-work-based Assessor/Internal 
Verifier units can I do to qualify as an 
assessor/internal verifier? 

Assessor 

GF8P 48 Conduct the Assessment 
Process (Professional 
Development Award) 

H290 35 Conduct the Assessment 
Process (Unit) 

GM4L 48 Conduct the Assessment 
Process (Professional 
Development Award) 

HP01 48 Conduct the Assessment 
Process (Unit) 
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Section 1 (cont) 

Question Answer 

 Internal verifier 

GM4M 48 Conduct the Internal 
Verification Process 
(Professional Development 
Award) 

HP02 48 Conduct the Internal 
Verification Process (Unit) 

GF8R 48 Conduct the Internal 
Verification Process 
(Professional Development 
Award) 

H291 35 Conduct the Internal 
Verification Process (Unit)  

 

Is unit HE0T 33 Planning and Delivering 
Training Sessions to Groups, Scottish 
Credit and Qualifications Framework 
(SCQF) level 6 suitable for trainers and 
assessors? 
 

Yes 

Can assessors and internal verifiers work 
towards achieving appropriate 
qualifications? 

Yes 

They must achieve a formal qualification 
within 18 months. They must be 
adequately supervised in their roles by a 
qualified person whilst working towards 
achievement of the award. 
 

Section 2 — The SQA Certificate 

Question Answer 

The SQA certificate does not have an 
expiry date on it. What does SQA accept 
as the date by which re-qualification is 
necessary? 

The end of the month that the certificate 
is gained is considered to be the 
expiration date. Re-qualification can be 
carried out after this date as according to 
Health and Safety Executive (HSE). 
Regulations. 
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Section 3 — Re-qualification 

Question Answer 

What are the HSE regulations for re-
qualification? 

This statement below is from the Health 
and Safety (First-Aid) Regulations 
1981(HSE L74 3rd Edition 2013 as 
amended 2018). 
 
‘Certificate validity, re-qualification 
and refresher training’ — Page 22 
74 All first-aid training certificates, 
whether FAW, EFAW or some other 
appropriate training, are valid for three 
years. Employers need to arrange 
retraining before certificates expire. The 
FAW re-qualification course lasts two 
days and should cover the same content 
as the initial FAW course (Appendix 5). If 
the first-aider does not retrain or re-
qualify before the expiry date on their 
current certificate they are no longer 
considered competent to act as a first-
aider in the workplace. They can re-
qualify at any time after the expiry 
date by undertaking the two-day re-
qualification course.  
 
However, it may be prudent to 
complete the three-day FAW course, 
especially where a considerable period, 
ie in excess of one month — has 
elapsed since the FAW certificate 
expired. It is for the employer to decide 
the most appropriate training course to 
re-qualify the first-aider. An EFAW re-
qualification course should be of the 
same duration and content (Appendix 6) 
as the initial EFAW course. 
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Section 3 (cont) 

Question Answer 

Can Recognition of Prior Learning (RPL) 
be used for re-qualification purposes for 
trainers? 

From 1 September 2019, a second 
option for re-qualification will be 
available: 
 
If a qualified trainer is current and has 
delivered one full FAW course within the 
last three months and has been with the 
Awarding Organisation for a year, they 
can RPL and go straight to assessment. 
They don’t have to do the 12-hour re-
qualification course. They must also 
provide evidence of some internal quality 
assurance within the last 12 months. 
They also need a portfolio of evidence as 
stated in the Assessment Principles. This 
is a minimum requirement. 
 

Section 4 — Age Restrictions 

Question Answer 

Are there any age restrictions attached to 
the First Aid at Work awards? 
 

There are no age restrictions attached to 
these qualifications. 

Section 5 — Outside Scotland 

Question Answer 

Can the SQA Awards in First Aid at Work 
be delivered outside Scotland? 

Yes. A centre can be approved to offer 
the SQA awards in the rest of the UK.  
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Section 6 — Alternative Qualifications 

Question Answer 

What is the procedure for gaining 
recognition of a qualification that does 
not appear on the First Aid Awarding 
Organisation Forum list of approved 
qualifications? 

A centre must: 
 

 produce a detailed mapping against 
the FAW Assessment Criteria 

 provide specific details and evidence 
of how the qualification was 
assessed against the Assessment 
Criteria and how this was quality 
assured 

 
Evidence will be verified by an SQA 
external verifier. A recommendation will 
be made to the First Aid Awarding 
Organisation Forum for ratification. If 
approved, qualifications will be added to 
the Awarding Body Forum Assessment 
Principles and SQA’s Assessment 
Strategy and Guidance. 
 

Section 7 — Summative Assessments 

Question Answer 

Does SQA produce exam papers and 
practical scenarios for summative 
assessment purposes? 

Yes. There are two examination papers 
with practical scenarios available for 
Emergency First Aid at Work/Emergency 
Paediatric First Aid and two available for 
First Aid at Work/Paediatric First Aid, 
both with accompanying marking 
instructions. These can be found on 
SQA’s secure web site. This can be 
accessed by your centre co-ordinator. 
These are live instruments of 
assessment and must be kept 
confidential and stored safely and 
securely at all times. Learners should sit 
the knowledge part of the assessments 
in closed-book, supervised conditions. 
Learners should not see the question 
paper in advance of the summative 
assessment. All assessment criteria must 
be achieved by learners. Learner 
evidence must be retained for the annual 
external verification visit. 
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Section 7 (cont) 

Question Answer 

Can centres devise their own instruments 
of assessment and marking instructions? 

Yes. These must cover all of the 
assessment criteria. 
 
It is advised that a re-sit paper also be 
developed. 
 
SQA strongly encourages centres to 
submit centre devised assessments for 
prior verification. SQA offers this service 
free of charge. 
 

Does the learner need to provide 
evidence of achievement of all of the 
assessment criteria? 
 

Yes. There are no exceptions.  

Section 8 — Centre Approval 

Question Answer 

Who should I contact if I want to become 
an SQA approved centre to deliver 
regulated first aid qualifications? 
 

In the first instance, contact —
mycentre@sqa.org.uk 

When awards are re-accredited, does a 
centre need to be re-approved to deliver 
them? 

Yes. These are regulated qualifications. 
When changes are made to the awards, 
SQA needs to check that centres have 
the appropriate resources and expertise 
as well as appropriate supporting 
documentation. 
 
Normally, if you have delivered the old 
qualifications within the last two years, 
you may be offered remote approval. 
Otherwise, a new application and 
approval visit is required. 
 

Section 9 — SQA’s Awards Processing System (APS) 

Question Answer 

What should a learner be entered for in 
order to achieve the regulated 
qualifications? 

The learner must be entered and 
resulted for both the unit(s) and the 
group award in order to gain a regulated 
qualification. 
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Section 10 — External Verification 

Question Answer 

How long does learner evidence need to 
be retained? 
 

Retain all evidence for the annual EV 
visit. 

How often will I be externally verified by 
SQA? 
 

Annually 

Section 11 — Delivery 

Question Answer 

Does SQA provide any support materials 
for delivery? 

SQA has published exemplar lesson 
plans, CPD checklists, an evaluation 
template and an annual observation 
template for EFAW and FAW. 
 

Can a learner pass without physically 
being able to do rescue breaths and/or 
compressions? 
 

No, the learner must physically be able to 
perform CPR. 

Can you use a Defibrillator on an 
infant/baby under age one? 

The Resuscitation UK guidance states 
that although shockable rhythms are 
extremely unusual on infants, and the 
focus of infant resuscitation should be on 
high quality Cardiopulmonary 
Resuscitation (CPR), there are case 
reports for the successful use of 
Automated External Defibrillators (AEDs) 
in this age group. For an infant in a 
shockable rhythm, the risk: benefit ratio 
favours the use of an AED with junior 
pads. 
 
See the following for more information. 
 
https://www.resus.org.uk/resuscitation-
guidelines/paediatric-basic-life-
support/#sequence 
 

Should learners be given learning 
materials, handouts/books to take away 
with them? 
 

Yes 

 
  

https://www.resus.org.uk/resuscitation-guidelines/paediatric-basic-life-support/#sequence
https://www.resus.org.uk/resuscitation-guidelines/paediatric-basic-life-support/#sequence
https://www.resus.org.uk/resuscitation-guidelines/paediatric-basic-life-support/#sequence
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Section 12 — First Aid Awarding Organisation Forum (FAAOF) 

Question Answer 

Does the FAAOF have a web site? Yes 
www.firstaidqualifications.org.uk 
 
This hosts: 

The Assessment Principles for Regulated 
First Aid Qualifications 
Terms of Reference 
Delivery Standards for Regulated First 
Aid Qualifications 
Blended Learning in First Aid Quality 
Assurance Standards 
FAQs 
 

Section 13 — General 

Question Answer 

What kind of SQA unit specification is 
used for the First Aid at Work awards? 
 

National (Workplace) (N-W) 
The qualifications have been developed 
to be delivered in a training environment. 
 

 
  

http://www.firstaidqualifications.org.uk/


 

First Aid at Work — Frequently asked questions 9 

History of changes 
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